Nocturnal animals av Tom Ford

Modeskaparen Tom Ford är återigen aktuell med en film och denna gång kommer vi få se Amy Adams och Jake Gyllenhaal i en film med titeln Nocturnal animals – som enligt Dagens Nyheters recensent är ett ”psykologiskt drama av en regissör som förenar ljuv subtilitet med knivskarp estetik”.

I ”Utlämnad”, som vi tidigare recenserat, fick vi se en Jake Gyllenhaal som samvetsömmande CIA-analytiker men det är långt ifrån rollen han har i denna film. I Tom Fords film Nocturnal animals ser vi istället Gyllenhaal som Amy Adams ex-make hon längre inte har kontakt med men som nu skickat henne sitt nya verk: en novell baserad på hennes svek. Genom filmen växlar Ford mellan att visa Amys vardag med att visa den vardag som Gyllenhaals karaktär målar upp i novellen han skrivit och Dagens Nyheters recensent skriver att filmen på ett skickligt sätt visar ett psykologiskt drama. Likaså skriver recensenten att när Amys karaktär väl låtit sitt svek mot exmaken bubbla upp så försvinner det inte igen och hon låter det sedermera också lägga sig över flera delar av hennes liv som en ”giftig filt”. Till exempel skriver han i recensionen:

”Ford har skickligt iscensatt ett kontrollerat liv som präglas av både förträngd skit och längtan efter skit”

Kort sagt kan statueras att denna film troligtvis lämpar sig en person med tid och ork att sätta sig in i alla dess lager. Tom Ford har noga valt att lägga filmen på så vis att allt inte är tydligt på en gång, men ger åskådaren något att fundera över då han på ett finurligt sätt lagt upp handlingen. Värt att veta är även att filmen baserar sig på en bok skriven av Austin Wright med titeln ”Tony and Susan”, men det är Tom Ford själv som skrivit filmmanuset.