Independence Day och Armageddon

Skälet till att jag recenserar de här två filmerna i en och samma text beror på att de har så otroligt många likheter, när man ser bortom den exakta handlingen. För mig klingar båda rullarna svulstigt USA-patriotiskt nittiotal, och ibland är det så mycket vajande amerikanska flagor och smäktande stråkar att det är rent skrattretande. Men trots det, och trots att handlingen är allt utom trovärdig och trots att replikerna ofta är så överdrivna så kan man ändå de här filmerna utan och innan. Och på något sätt är det skäl nog att älska dem. Det gör mig inget att Bruce blickar bort i fjärran med de där stålögonen som man sett i ett otal filmer, eller att de order som ges i Independence Day skulle kunna vara tagna ur vilken skräpaction med låg budget som helst.

Jag menar “today we celebrate our Independence Day!”, fick mig att rysa när jag var tonåring. Varför skulle det inte fortfarande vara en härlig scen att se, fast jag förmodligen skulle skaka på huvudet om jag såg den för första gången nu? Och även om många skulle kalla Ben Affleck för en stolpig skådis så gillar jag hans rara scener mot Liv Tyler.

Kort och gott: Det spelar ingen roll att man har sett allt som går att se i katastroffilms-genren. Det finns fortfarande härliga punchlines, coola förstörelsescener och snyftiga avsked som tåls att se hur många gånger som helst.

Tags: , ,