Dokumentär om Astrid Lindgren

Sommaren 2013 skrev vi ett inlägg om att Astrid Lindgrens liv skulle filmatiseras och bli film. Förväntingarna var skyhöga, så här skrev vi:

Många kommer nog att sitta som klistrade vid filmen för att närmare få lära känna kvinnan som författat alla de böcker som betytt så mycket för oss, och som förmodligen kommer betyda väldigt mycket även för framtida generationers barn

Nu har tiden passerat och filmen är klar och har visats. Precis som vi trott har barn och vuxna suttit klistrat över resultatet och följt hennes liv med spänning. Det var under julhelgen som filmen om Astrid Lindgren visades och det är Kristina Lindström som står bakom produktionen. Det hela slutade med att bli en dokumentärserie i tre delar (döpt till Astrid) som visar hur Astrid går från en barndom i småländska Vimmerby till att bli en samhällsengagerad kvinna och en älskad barnboksförfattare. Det är en mycket bra dokumentärfilm och en fångas snabbt i ett liv som var förvånansvärt spännande för den som inte var med på 70- och 80-talet då Astrid Lindgren ofta kommenterade på de politiska debatterna. Vi får även veta om en oplanerad graviditet med en äldre man, vilket ledde till en födelse av hennes äldsta son Lasse. Eftersom mannen i fråga som hon blev gravid med var  gift samt att det var ett barn utanför äktenskap blev Astrid tvungen att resa till Danmark och Köpenhamn för att föda barnet. Någonting som var väldigt dramatiskt för Astrid och mest troligt påverkat många av hennes historier. Allt som all kan vi nog av dokumentären se att Astrid hade ett någorlunda gott liv, även fast det i tid och otid var mycket kämpigt. Men är inte allas liv kämpigt ibland?

Mer om dokumentären och även andra filmer samt intervjuer med och om Astrid Lindgren kan du läsa i denna artikel. Nedan följer en intervju med Astrid Lindgren från Malou Efter 10 i tv4.