Dansk film

Våra grannar danskarna har placerats i något av ett fack när det kommer till filmskapande, nämligen dogmafacket. Inget ont om det – tvärtom är det väl ganska nobelt att hamna i samma fack som en genre som faktiskt kräver konstnärligt tänkande och som är ganska långt ifrån kommersialismen. Men det kanske även blir lite tråkigt för de danska storregissörerna när de har en och samma förväntan på sig: att de ska skapa ännu en film gjord med handkamera, diskbänksmiljöer och grovt vardagsspråk. Därför är det kul att se en film som ”Bröder”, vilket egentligen inte alls har den där dogmavinkeln, utan istället nästan har en Hollywoodsk touch. Skådespelarna – några av Danmarks största förvisso – är tjusiga som få, manuset är välarbetet, och man lägger inte lika fokus på själva filmstilen som vad man faktiskt vill dokumentera med den.

Den förmodligen mest kända danska filmen är ”Festen” som fortfarande nu betraktas som en av världens 100 bästa filmer enligt Internet Movie Database, en filmsite på nätet.
Den är (förstås) gjord av Danmarks regissörgigant, Lars von Trier, och även om den har ett gäng år på nacken är den väldigt populär. Det förtjänar den, det är verkligen en välgjord, men udda, film.

Von Trier gjorde ju även ”Antichrist” vilket sägs vara en ohygglig film, med många obehagliga insinuationer och märkliga element. Att den inte censurerades mer är värt att höja på ögonbrynen åt, för alla som ser den verkar bli helt skakade av den.
Danskarna är kanske som de är när det kommer till film, men de gör det bra, det kan inte förnekas!