Bra facklitteratur

Det finns gott om facklitteratur – men hur bra är den egentligen? Och var ska man leta efter de böcker man verkligen behöver, snarare än de böcker som försäljarna anser att man borde köpa av dem?

Vem som helst som går in på en Akademibokhandel eller liknande kommer att överösas av förslag om hur man lär sig laga fisk på bästa sätt eller vad man gör för att behärska algebra eller bokföring. Det finns böcker för allt. Men utmaningen är att hitta den facklitteratur som faktiskt är vad man behöver. Då finns det ett par grejer man kan gå på:

– Använd dig av internet för att hitta  den bok i ämnet som flest människor faktiskt haft användning av. Om en bok faktiskt hjälpt människor diskuteras den, på forum och liknande. Använd dig gärna av internet för att köpa boken också, det kommer att pressa priset.

-Det låter lite tragiskt, men de kändaste böckerna är i regel även de bästa. För att en författare ha blivit stor måste han/hon ha gått hem hos en stor målgrupp. Sedan betyder det förstås inte att alla berömda böcker är bra, långt ifrån. Men det kan vara en riktlinje, i alla fall.

Ofta kan man faktiskt vara riktigt hjälp av facklitteratur för att lära sig något nytt, eller för att ta sig igenom ett tekniskt system eller liknande som har gett en huvudvärk. Men kom ihåg att man i dessa dagar kan få fram riktigt bra information på nätet, i synnerhet ifall man är beredd att göra sin inlärning på engelska. När man använder sig av internet är det dock viktigare att man är källkritisk, och är noga med var man faktiskt fått sin information ifrån. Det finns ju större skäl att lita på att böckers information stämmer, eftersom att förlaget har ett krav på att det ska finnas en korrekthet. Vem som helst kan göra en hemsida.

Lycka till i letandet efter den perfekta facklitteraturen!