Bra böcker för barn

Det har skrivits många bra barnböcker i Sverige genom åren. Här är ett par tips, på några av de allra bästa barnböckerna.
Bananbok och Sjörövarbok av Lennart Hellsing. Om det inte för att de tar sådan plats borde varje barnfamilj i Sverige ha ett komplett Lennart Hellsing-bibliotek. Av ekonomiska och platsmässiga skäl måste man för det mesta begränsa sig, och ska man bara ha två Hellsingböcker rekommenderar vi dessa. Båda är fyllda av underfundiga rim om två så vitt skilda saker som bananer och pirater. I Bananbok får vi veta allt vi inte visst om bananerna, bland annat om deras religion, och vi får följa med till den okände bananens grav. I Sjörövarbok följer vi istället med ett piratskepp ut på de sju haven, men vi får även uppleva hamnkrogarna, och lära oss nästan alla betydelser av det lilla verbet ”slå”.

Nasse hittar en stol av Sven Nordqvist. Nordqvist är mest känd för böckerna om gubben Pettson och hans katt Findus, men de är inte med i denna bok. Här får vi istället stifta bekantskap med Nasse, en varelse av oklar härstamning, som hittar ett mystiskt föremål på marken. Vad ska man ha det till? Kan man fråga vem som helst? Vilka kan man lita på när man ställer en fråga? Viktiga frågor allihop, och Nordqvist lär oss hur vi ska förhålla oss till dem.

Pippi Långstrump av Astrid Lindgren behöver nog knappast någon närmare presentation. Enligt en nyligen utkommen avhandling i litteraturvetenskap var Astrid Lindgren inte så originell och banbrytande som tidigare hävdats. Men vad spelar det för roll egentligen?