Bokhyllan skiljer i pris

Den som har mycket böcker kanske går i tankarna om att köpa en ny bokhylla. Och vill man köpa den mest populära bokhyllan genom tiderna, är Billy från Ikea något att satsa på. Den älskade bokhyllan går både att köpa dyrt och billigt, beroende på var i världen man befinner sig.

12267074-bokhylla

För ett tag sedan dog den berömda Ikea-designern som stod bakom den så populära och älskade bokhyllan Billy.

”Designern hette Gillis Lundgren och hans bokhylla har fått pryda enormt många hem över hela världen i flera årtionden.” Läs mer.

Och sedan den här bokhyllan började säljas hos möbeljätten i slutet på 70-talet, har den sålt i över 41 miljoner exemplar över hela världen. Den svensk som är intresserad av att köpa bokhyllan i dag kan få den till ett bra pris. Den säljs nämligen väldigt mycket billigare i exempelvis Finland än vad den gör i Sverige. I Expressen kan man läsa att Billy-bokhyllan är allra billigast på Ikea i Slovakien, där den säljs för endast 340 kronor. I Egypten, där den säljs allra dyrast, får man betala hela 870 kronor för den.

Skiljer i priserna

I Sverige kostar hyllan 499 kronor och enligt några som undersökt priserna på alla marknader, är det svenska priset det som är allra vanligast. Varför den kostar mer och mindre på vissa ställen beror dels på landets ekonomi men också på hur Ikea på den marknaden resonerat kring priserna. För den som vill vara lite ekonomisk kan det dock vara en idé att passa på att köpa en billigare hylla i Finland för 380 kronor. Eller varför inte bege sig ut på begagnatmarknaden? Där finns det garanterat ett stort antal Billy-hyllor som letar ett nytt hem för en billigare slant.