Böcker om sorg, död och livets skörhet

En förlust av en närstående är extremt tung att bära. Det finns många böcker om död, sorg och livets bräcklighet.

Alla de som drabbats av en sådan förlust som en kär väns eller familjemedlems död innebär, vet att det behövs tröst i den djupaste sorgen. Även om experter på begravning och ceremonin runt, som fenix begravningsbyrå, finns där, är det viktigt att ta hand om sig själv för att läka såren så gott det går.

Livets skörhet och närhet till döden

En person som har skildrat livets skörhet, genom att beskriva alla de gånger då döden varit nära, är Maggie O’Farrell som det går att läsa om bland annat här. I boken ”Ett hjärtslag från döden” handlar helt enkelt om livet och döden, som är så nära varandra utan att nuddas. Där beskriver hon bland annat om hur varje andetag kan vara det sista vi tar:

Det finns så mycket som kan drabba oss – vi kan falla illa (när som helst, var som helst, på platt mark till och med), få sladd på bilen (eller bli påkörd), få infarkt (eller stroke eller plötsligt hjärtstopp eller någon annan omedelbart dödande sjukdom), bli överfallna – Dagens Nyheter

Hon beskriver en rad olika situationer då hennes liv kunde ha tagit slut, bara sådär tvärt. Som när hon hoppade från en pir ner i vatten, födde barn och blödde mycket, när hon pratade med en främmande man som skulle visa sig vara väldigt farlig, när hon fick en allvarlig hjärnsjukdom som barn och blev förlamad i två år, när hon fick sin dotter och det visade sig att dottern är svårt allergisk mot i ungefär allt. Givetvis är allt ändå värt det, för livet är en gåva som en ska ta tillvara på, inte minst för att det är så otroligt skört och kan ta slut, ja, lite när som helst. I sjutton kapitel handlar det alltså om att befinna sig ett hjärtslag från döden.

En bok om att vara förälder och om sorg

En annan bok som mer skildrar sorg snarare än livets skörhet, går det att läsa om i denna artikel i UNT. Där är det den danska författaren Naja Marie Aidts bok ” Har döden tagit något ifrån dig så ge det tillbaka”, som beskriver om hur hon förlorade sin son. Där är dagboksanteckningar blandade med längre stycken prosa och mittemellan en del citat. Sorgen har tagit bort språkets lyster och det är en kamp. Sonen hennes kastade sig ut från ett fönster, i en drogpsykos, 25 år gammal. Han omkommer. Det är en berättelse om att vara förälder, mamma, men också om död.

I Sveriges Radio går det vidare att läsa om hur trenderna sett ut när det kommer till utgivning i barn- och ungakategorin. Där menar en hel del att många böcker har handlat om just döden, om sorg, saknar, sjukdom, ålder och ja, helt enkelt väldigt starka känslor. Viktiga känslor. Att barn och unga ska få läsa om detta och kunna bearbeta egna tankar och känslor är livsviktigt.Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /www/bokfilmtips.se/recension/wp-includes/script-loader.php on line 2841