Bakom bokhyllan Billy

En bokhylla är ett måste i hemmet för den som älskar böcker och en utav de allra kändaste bokhyllorna är hyllan Billy. Inte så originell kanske, men har livat upp folks hem i över 30 år.

743582-books

I Expressen kan man läsa att designern bakom Sveriges kanske mest kända bokhylla Billy, har gått bort. Designern hette Gillis Lundgren och hans bokhylla har fått pryda enormt många hem över hela världen i flera årtionden. Han designade nämligen bokhyllan Billy år 1979 och när bokhyllan firade 30 år på marknaden hade den sålts i över 40 miljoner exemplar. Förutom att ha designat den mest kända bokhyllan, var det även Lundgren som år 1956 kom på idén med att leverera möbler i platta paket och som alla vet har detta varit avgörande för Ikeas framgång.

En annorlunda bokhylla

Vill man köpa världens kanske mest kända bokhylla och ställa sina böcker i, är det alltså Billy som man bör satsa på. Den bokhyllan är dock inte den mest originella eftersom över 40 miljoner hushåll har eller har haft hyllan. Vill man att ens hem ska sticka ut lite ur mängden kanske man alltså bör satsa på en annan möbel. Ett tips kan vara att välja en annan möbel än en bokhylla att ha just som bokhylla, exempelvis ett litet svart vitrinskåp. Ett annat smart tips kan vara att utnyttja de ytor som man annars kanske inte använder till en bokhylla. I Svenska Dagbladet tipsar man om att sätta upp hyllplan ovanför dörrkarmarna.

Bokhyllan är personlig

Funderar man över om man verkligen ska ha en bokhylla eller inte i hemmet, kan man tänka på att bokhylla faktiskt är en utav de mest personliga möblerna som finns. Vill man skapa ett personligt hem är alltså bokhyllan lite utav ett givet inslag.

”Man kan tycka att böcker är något annat. Men en bokhylla är i många avseenden den mest personliga möbel vi har, ett själsligt badrumsskåp och lika präglad av sin ägare ”som skon formas av en fot.” Läs mer.